Föräldrar för en säker, rättvis och fossilfri framtid

 

I care about the climate

Den 15 mars 2019, demonstrerade 1,6 miljoner studenter från 125 länder och fler än 2 000 städer för att kräva omedelbara och ambitiösa beslut för att undvika klimatkrisen.

Klimatförändringarna accelererar nu långt bortom vad som förväntades för ens tio år sedan, och vi är på väg att förlora racet. Internationella, nationella och regionala åtgärder har “varit på väg” sedan 1990-talet. Vår nuvarande takt för att minska utsläppen är långt ifrån vad som behövs för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5°C, trots Parisavtalets åtaganden. För att vi ska lyckas nå målet om 1,5°C måste vi öka takten femfaldigt. Än värre är att vi redan har nått över 1°C uppvärmning jämfört med förindustriell tid och vi är nu på väg mot över 3°C inom våra barns livstid, lång bortom vad som anses säkert.

Vad våra barn berättar har forskningen sagt i många år. Det finns ingen tid kvar. Klimatförändringarna är inget hot långt borta i tid och rum. Det är en existentiell kris vars effekter vi ser redan i dag: dödliga skogsbränder i Kalifornien, döende korallrev i Australien och historiska värmeböljor och torka i Japan och Sydafrika. FN räknar med 250 miljoner till en miljard klimatflyktingar inom 50 år. Varje år kan 5–20 miljoner människor förlora sina hem om vi inte raskt stoppar klimatförändringarna.

Den globala ungdomsrörelsen gör det svåra jobbet: de står upp mot den inneboende trögheten i vårt nuvarande globala system för att skydda deras – och vår – framtid. Våra unga har gett oss signalen, det är nu vår moraliska plikt som vuxna att svara.

Vi – föräldrar, mor- och farföräldrar, vårdnadshavare och alla vi som bryr oss om nästa generation – står med och upp för våra barn. Vi står upp för forskningssamhället, vars analys av den framtid som väntar oss i klimatförändringarnas spår, kräver omedelbar handling.

Därför kräver vi brådskande och mycket mer ambitiösa åtgärder och styrmedel i linje med en framtid där uppvärmningen begränsas till 1,5°C. Därför kräver vi att politiken ska följa Parisavtalet och FN:s klimatpanel, IPCC:s, specialrapport, “Global Warming of 1.5°C”. Det betyder inte bara att våra globala utsläpp måste ner till noll, men också att det måste ske så snart som möjligt. Alla länders utsläppsåtgärder måste baseras på rättviseprincipen, att ta i beaktande både historiska utsläpp och förmåga att ställa om.

Våra barn har väckt en medvetenhet och opinion i frågan som vi inte tidigare sett. Deras mod ger oss hopp. Vi är skyldiga dem att agera kraftfullt, för att hopp utan agerande är bara önsketänkande. Vare sig vi vill eller inte så är vi de sista generationerna som kan ta oss an utmaningen att stabilisera vårt klimat och undvika katastrofala klimatförändringar.

Nu har vi opinionen med oss men den kan bara fortsätta växa om vi agerar. Att stötta studenterna i deras globala klimatstrejk var det första steget. Som engagerade föräldrar och mor- och farföräldrar, måste vi nu leda och agera med beslutsamhet för att säkra deras framtid. Som medborgare måste vi ge deras röster vingar genom att rösta. Som konsumenter måste vi göra val som främjar vår miljö.

Klimatförändringarna kommer inte att försvinna för att vi väljer att vända bort blicken eller genom att förneka dem. Klimatet kan bara stabiliseras om vi stödjer, verkar och röstar för politik och kandidater som står bakom 1,5-gradersmålet. Klimatkatastrofen kan undvikas om vi utbildar, inspirerar och engagerar fler att agera. Vi kan lyckas om vi organiserar oss i varje del av samhället.

Föräldrar! Vi finns överallt i samhället: Vi är lärarna i våra klassrum, jordbrukarna på landsbygden, arbetarna i våra fabriker, cheferna i styrelserummen och vi är politikerna som påverkar det politiska systemet. Vi har makten att bygga en säker, rättvis och fossilfri framtid för våra barn och för oss alla.

Att lyckas begränsa klimatförändringarna måste bli det här århundradets största framgång. Tillsammans är vi redo.

 


 

Signatories:

AUSTRALIEN: Australian Parents For Climate Action

ÖSTERRIKE: Parents For Future Austria

BELGIEN: Grands-Parents Pour Le Climat Belgique, Grootouders Voor Het Klimaat

KANADA: Citizens Climate Lobby Canada

CYPERN: Mothers Rise Up

FINLAND: Ilmastovanhemmat/Climate Parents Finland

FRANKRIKE: Parents For Future France, Grands-Parents Pour Le Climat France, Citoyens Pour Le Climat

GERMANY: Parents For Future Germany, Verband deutscher Schriftstellerinnen und Schriftsteller (Bayern, Berlin)

INDIEN: #MyRightToBreathe

IRLAND: Parents Climate Strike

NEDERLÄNDERNA: Dutch Parents For Future, Grootouders Voor Klimaat

NORGE: Besteforeldre Mot Global Oppvarming Grandparents/Climate Campaign

PANAMA: Ciudadanos por un Clima Vivible/Citizens' Climate Lobby Panama

SPANIEN: Madres Por El Clima, Madres Y Padres For Future España

SYDAFRIKA: Fossil Free South Africa

SVERIGE: Föräldravrålet/Parents Roar, Parents For Future Sweden, GrandPanthers, Fria Pensionärers Klimatnätverk, Klimataktion

SCHWEIZ: Parents For Future Switzerland, Grands-Parents Pour Le Climat-Klima-Grosseltern

STORBRITANNIEN: Mothers Rise Up, Parents For Future UK, XR Families London, BirthStrike, For Their Future, Rising Up! Manchester Families, Counselling For Social Change, KidLit4Climate

USA: Mothers Out Front, Parents For Future Seattle, ClimateMama, DearTomorrow, Elders Climate Action, Parents For The Planet, 350Brooklyn Families