• Föräldrar svarar på barnens klimatstrejk

  Föräldrar från hela världen reser sig nu upp för att svara på barnens globala klimatstrejk. I dag har ett 🔗 öppet brev publicerats i The Guardian från 54 grupper i 19 länder som kräver en säker, rättvis och fossilfri framtid för alla barn – och oss alla.

  Den 15 mars 2019, demonstrerade 1,6 miljoner studenter från 125 länder och fler än 2 000 städer för att kräva omedelbara och ambitiösa beslut för att undvika klimatkrisen och hålla den globala uppvärmningen under 1,5°C. I dag svarar föräldrar från 19 länder på utmaningen och kräver politiska åtgärder för att se till att alla länder svarar upp mot Parisavtalet och FN:s klimatpanel, IPCC:s, specialrapport, “Global Warming of 1.5°C”.

  – Barn ska inte behöva skolstrejka eller ta ansvar för klimatfrågan. Självklart är det vi vuxna som måste göra mer för att fixa klimatet. Nu måste vi alla kliva fram för att se till att Sveriges politiker tar klimatkrisen på allvar. En utgångspunkt är att se till att halvera utsläppen vart tionde år, säger Frida Berry Eklund, talesperson på Föräldravrålet.

  – Det är vårt moraliska ansvar som föräldrar att se till att vi ger våra barn hopp om framtiden. Det kan vi bara göra genom att visa dem att vi agerar. Därför vill vi bjuda in alla föräldrar att vara del av klimatomställningen, säger Jörg Hellkvist, en av initiativtagarna bakom #Parents4Future Sverige.

  – Vi kan inte lämna över resultatet av våra handlingar till våra barn och barnbarn. Vi i den äldre generationen måste också ansluta oss till kraven på ett hållbart samhälle och en rättvis fördelning av jordens resurser, säger Gudrun Schyman, en av initiativtagarna till Fria Pensionärers Klimatnätverk.

  🔗 Här finns mer information om brevet och hela listan av undertecknare.

  🔗 Här finns webbsidan för #Parents4Future Sverige.

  För mer information, kontakta gärna:
  Frida Berry Eklund, talesperson, Föräldravrålet, 073-620 08 13, 📧 frida@foraldravralet.se
  Jörg Hellkvist, Parents For Future Sverige, 073-057 56 66, 📧 info@parents4future.se
  Gudrun Schyman, Nätverket Fria Pensionärer, 070-343 95 92, 📧 gudrun@schyman.se
  Pia Björstrand, Klimataktion, 070-483 26 95, 📧 pia.bjorstrand@hotmail.com

 • Parents For Future

  Tillsammans för klimatskydd och vår framtid:
  Parents For Future uppmanar till global klimatstrejk den 2019-03-15!

  Varje fredag ​​går elever och studenter i Sverige och runt om i världen ut på gatan. Under hastaggen #FridaysForFuture protesterar de för klmaträttvisa och väljer medvetet skolstrejken som handlingsform eftersom de inte är med och påverkar det politiska spelet. Ungdomarna växte upp med klimatkrisen och det är dem som kommer lida av dess påverkan för resten av deras liv.

  Deras huvudsakliga krav är ett omedelbart och konsekvent verkställande av Parisavtalet i politik och samhälle. Den internationella forskning står sluten bakom dem. Gruppen #ScientistsForFuture med 20 000 anslutna forskare kräver en femdubbling av engagemanget i klimatomställningen.

  De ungas modiga engagemang har snabbt samlat föräldrar och andra engagerade aktiva människor. Under namnet Parents For Future samlas vi i en partipolitiskt obunden gräsrotsrörelse för att stödja #FridaysForFuture.

  Parents For Future uppmanar till att stödja eleverna och deras positiva engagemang. Skolor bör ta hänsyn till elevernas behov och deras yttrandefrihet och möjliggör deltagande i strejken. Gör strejken till en del av undervisningen och besök strejken tillsamans den 15/3.

  Endast vi alla tillsammans kan skapa medvetenhet om klimatkrisen och ställa om till en hållbar framtid!

  Parents For Future Sweden
   https://parents4future.se
   info@parents4future.se

  Strejkplatser världen över: https://fridaysforfuture.org/events/map